La comissió de textos

La comissió és l’encarregada de valorar i seleccionar els textos presentats de manera anònima a la convocatòria anual del Festival Píndoles. Concretament en aquest 2021, escolliran aquelles propostes que per primera vegada rebran suport a la creació i que seran presentades a la setena edició del festival.

Les professionals que formen part del jurat enguany són:

Marta Buchaca

Llicenciada en Humanitats per la UAB. S’ha format com a dramaturga al Centre d’Études Théâtrales de Louvain-la-Neuve (Bèlgica) i a l’Obrador de la Sala Beckett. És autora de L’olor sota la pell (Sala Beckett, 2005), Emergència (2006), En conserva( IT, 2007), Plastilina (Sala Beckett, 2009),   Les nenes no haurien de jugar a futbol (Festival Grec i Versus teatre, 2009, Teatros del Canal, 2014), A mi no em diguis amor, (TNC, 2010, Projecte t6), L’any que ve serà millor (Teatre Villarroel , Teatro Bellas Artes de Madrid, 2012),  escrita juntament amb Mercè Sarrias, Carol Lopez i Victòria Spunzberg, Litus (Sala Flyhard, Teatre Lliure, 2012), Losers (Sala Villarroel, 2014, Teatro Bellas Artes, 2015), El cim, forma part del projecte ADA (Power-Potere-Poder), amb Neil Labute i Marco Calvani (Sala Beckett, Juliol 2016 ,La Mama theatre de Nova York, Gener 2017), Kramig, (Semifinalista del torneo de dramatúrgia de Madrid al Teatro Español), Una familia normal, Playoff, (Teatre Conde Duque de Madrid, 2018) , Només una vegada (Festival Grec, 2018), Rita (Sala Beckett, Octubre 2019). En teatre familiar, és autora de l’adaptació d’Alícia al país de les meravelles, (Teatre Romea, 2016 i 2017) i de la cantània de l’Auditori La nit dels malsons, (Auditori de Barcelona, 2017).

www.martabuchaca.com

Isis Martín

Membre fundadora i codirectora de la Companyia La Virgueria, que actualment celebra el seu onzè aniversari, ha participat, d’alguna manera o altra, en tots els projectes que s’hi han desenvolupat. Dramaturga i directora de Com menja un caníbal, l’última producció de la companyia i el seu primer gran format (barreja entre circ, dansa i teatre, amb deu intèrprets i música de Clara Peya en directe, estrenada el desembre de 2019 i actualment en gira per Catalunya). Actriu a Demà, d’Helena Tornero (Sala Beckett 2020), Medusa, dramatúrgia de Pablo Ley a partir de la novel·la homònima de Ricardo Menéndez Salmón (Temporada Alta i TNC 2017), i, conjuntament amb Aleix Fauró, en porta també la direcció. Aquest espectacle, el primer mig-format de la companyia, aporta el Premi Quim Masó 2016, el Premi Serra d’OR a Millor Espectacle 2017, i la nominació a Millor Adaptació als Premis de la Crítica 2017 a La Virgueria. Actriu i directora a Snorkel (Sala Beckett 2015), d’Albert Boronat i dirigida per Aleix Fauró, i actriu a Arbres, de Marc Artigau (Sala Beckett, 2014). Autora i directora d’El pes del plom (Sala Beckett, 2014). Anteriorment, a Paisaje sin Casas de Pablo Ley i dirigida per Aleix Fauró, (Eòlia I+D 2012, Teatre Lliure 2013), fa d’ajudant de direcció. En totes les altres obres compagina la dramatúrgia i la interpretació: 180º de cel (estrenada al Teatre Alegria i temporada al Tantarantana 2012), L’hivern al cos (que també codirigeix, Tantarantana 2011), Si avui és diumenge demà és dijous (Versus Teatre 2010 i gira per Catalunya) i Diòptria.

www.lavirgueria.com

Aleix Fauró

Creador format a La Casona i a l’Escola Superior d’Art Dramàtic Eòlia. Fundador de La Virgueria, juntament amb Isis Martín, sota el paraigua de la qual coescriu i codirigeix Si avui és diumenge demà és dijous (Versus Teatre i gira per Catalunya), L’hivern al cos (Teatre Tantarantana), 180º de cel (Teatre Tantarantana), El pes del plom (Sala Beckett i gira per Catalunya) i Com menja un caníbal (Teatre Arnau i gira per Catalunya). També dirigeix dins La Virgueria Paisaje sin casas, de Pablo Ley (Teatre Lliure); Arbres, de Marc Artigau i Queralt (Sala Beckett); Snorkel, d’Albert Boronat (Sala Beckett); Medusa, de Ricardo Menéndez Salmón, amb adaptació de Pablo Ley (Temporada Alta, TNC i gira per Catalunya), espectable que rep el Premi a Millor Espectable de 2017 per la Crítica Serra d’Or; i Demà, d’Helena Tornero (Sala Beckett). Com ajudant de direcció treballa al costat de Pablo Ley i Josep Galindo a La maternitat d’Elna (Temporada Alta i Teatre Capitol) i La ruta blava (Teatre Romea – Festival Grec), així com al costat de Roger Bernat amb l’espectacle Domini públic (Teatre Lliure) i amb Marc Artigau amb l’espectacle Caïm i Abel (Biblioteca de Catalunya). També dirigeix l’espectacle infantil Mai més set, mai més gana!, dins del projecte La Perla Petita, de La Perla29 (Teatre de Salt – Temporada Alta’17); i s’encarrega de la direcció escenogràfica de l’exposició Port, territori de fronteres comissionada per Xavier Theros (Museu Marítim de Barcelona). Actualment compagina les seves tasques de dramatúrgia i direcció a La Virgueria amb la impartició de classes d’interpretació a l’Escola Superior d’Art Dramàtic Eòlia.

www.lavirgueria.com

Jacobo Julio Roger

Llicenciat en Direcció Escènica i Dramatúrgia per l’Institut del Teatre de Barcelona, s’ha format en Interpretació amb C.Ziedrich, T.Cots, C.Alfaro, J.Policarpo, C.Gramaje, Theatre O, B.Myers, J.Weigel, F.Orazi i Philippe Gaulier, entre d’altres. En Dramatúrgia s’ha format amb S. Belbel, J.S.Sinisterra, X. Albertí, J. Galceran, A. Boadella, A. Lima, P. Zarzoso, el Sr. Feldman i A. Tantanian. Ha treballat amb Georges Lavaudant, Mario Gas, Joaquín Candelas i Bigas Luna; ha dirigit diversos muntatges d’autors contemporanis com Sarah Kane, Neil Labute, F. Arrabal, J. M. Freidel, Torres Blandina, A.Morcillo, C. Soler, E. Jelinek; i diversos muntatges de creació pròpia, com Menú DegustoAcción, Peccata MinutaPuedes Volver i Espérame en el cieloamb Francachela Teatro, companyia que co-dirigeix al costat d’Isabel Caballero, o Taxis per al Festival València Escena Oberta. Actualment dirigeix els festivals Cabanyal Íntim, de València, Matarranya Íntim i co-dirigeix també el Polinyà Íntim.

En altres edicions han col·laborat també:

Roger Ribó

Roger Ribó és director, actor i professor de teatre. Es va formar en creació teatral a la London International School of Performing Arts (LISPA) on també va cursar els estudis de Pedagogia Teatral per posteriorment esdevenir professor titular de l’escola. És actor associat de la companyia britànica de creació col·lectiva You Need Me amb la qual ha estat nominat als premis Total Theatre Awards i als The Stage Awards del Festival d’Edimburg pels espectacles How it ended i Certain Dark Things dels quals en va ser cocreador i actor. Actualment, és el director artístic de la companyia de teatre de creació col·lectiva Espai en Construcció on ha dirigit els espectacles Et vindré a tapar i Si jo no hi fos (la festa seria més divertida). A més, és professor de creació teatral al Centre de Creació i Formació Escènica El Timbal.

Marc Rosich

És dramaturg i director d’escena. Llicenciat en periodisme i traducció, forma part de l’equip directiu d’Òpera de Butxaca i Nova Creació. S’ha format en l’escriptura dramàtica a la Sala Beckett de Barcelona, on actualment imparteix cursos de dramatúrgia, així com també fa de professor a l’ESAD Eòlia i l’Institut del Teatre. Col·laborador habitual de Calixto Bieito en la dramatúrgia d’espectacles com Leonce und Lena de Büchner (Munich), FORESTS a partir de Shakespeare (Birmingham / Barbican Londres / CDN), Camino Real de T. Williams (Chicago), El gran teatro del mundo de Calderón (Freiburg) Voices (Copenhaguen), Don Carlos de Schiller (Mannheim / Grec / CDN), Tirant lo Blanc de J. Martorell (Premi de la crítica a la dramatúrgia – Romea / Berlin / Frankfurt) o Plataforma de Houllebecq (Edimburg). Entre les seves obres originals es compten Limbo (Gaudí Teatre), La dona vinguda del futur  (TNC), Car Wash (Romea / Stuttgart), Rive Gauche (Muntaner), N&N (Sala Beckett), Party Line (Sala Beckett), Surabaya (Romea), Copi i Ocaña (Almeria Teatre / Tantarantana). Ha signat les adaptacions teatrals de Pedra de tartera de M. Barbal (TNC), Mequinensa de J. Moncada (TNC), Mort de Dama de Ll. Villalonga, Falstaff a partir de Shakespeare (CDN), Hedda Gabler d’Ibsen (Teatre Lliure), Las dos bandoleras de Lope de Vega (CTC) o Fuegos de M. Yourcenar (Mèrida / Grec). Com a llibretista ha estrenat Cantos de Sirena amb Carlus Padrissa – La Fura dels Baus i música de Howard Arman (Luzerna, Suïssa), Bazar Cassandra amb música d’Enric Palomar (Neuköllner Oper, Berlin), Fang i Setge, conjuntament amb Marc angelet i Josep Pedrals i amb música de Salvador Brotons (Passió d’Olesa), la cantata Rambla Llibertat amb Albert Carbonell (Auditori), i les òperes Java Suite (Basel – Peralada) Lord Byron, (Darmstadt / Liceu) i La Cuzzoni (Darmstadt – Auditori), totes tres amb música d’Agustí Charles.